Vissen bij Playa Grandi

Vissen bij Playa Grandi

Dit verhaal over vissen bij Playa Grandi begon afgelopen juli. Wij gingen met familie snorkelen bij Playa Grandi aan de Westpunt. Doordat de vissers er hun visafval in zee terug gooien zijn er veel zeeschildpadden te vinden. In het kraakheldere water zijn ze al vanaf grote afstand te zien.

Nadat wij ons hadden afgespoeld onder de douche en voordat wij weer verder trokken, zochten wij een toilet.

Noem mij maar Jan

“De toiletten zijn gesloten. Alleen in het weekend zijn ze open” sprak een lang en fors gebouwde Curaçaose meneer die daar nog wat over de zee tuurde.
Wij kwamen in gesprek met hem en plots vroeg hij aan mij: “wil je een keertje vissen hier op zee?”.
Mijn zoon nam ook deel aan het gesprek, keken elkaar aan, en namen de uitdaging gelijk aan. “Dat is goed. Wat kost het en hoe gaat het in zijn werk?”.

Eerst stelde hij zich aan ons voor; “ik heet Marlon, maar noem mij maar Jan”. Wat vreemd stonden wij naar hem te kijken en hij zij toen; “ja, mijn bootje heet ook Jan”. Toen was het voor ons duidelijk.

Vissen bij Playa Grandi bootje Jan
Hij vertelde de gang van zaken en noemde de prijs voor ruim 4 uurtjes vissen. Wij wisselden telefoonnummers uit en spraken af dat wij hem zouden bellen als wij de week daarop wilden gaan vissen. Tot slot meldde Jan nog; “Als je nog iets te metselen hebt, ik ben ook metselaar.”

“Prima”, zei Jan toen wij hem een week later aan de telefoon hadden. “Zorg dat je om 05:30 uur in Playa Grandi bent. Dan zie ik jullie daar”.

Opkomende zon

Die woensdagochtend was het moment van vissen bij Playa Grandi eindelijk aangebroken. Om 04:00 uur ging de wekker en om half 5 reden wij richting Playa Grandi waar we om 05:20 uur in het donker arriveerden. In het schijnsel van wat schaars licht zagen wij dat er al diverse vissers aanwezig waren, inclusief Jan.
Bij het eerste schemerlicht van de opkomende zon vaarden wij in een klein bootje samen met Jan van de pier naar zijn vissersbootje.
10 minuten later waren wij met behoorlijke snelheid langs de kust richting Watamula (meest westelijke puntje van Curaçao) aan het vissen.

De pier bij Playa Grandi

Tuna

Jan vertelt veel over wat hij gaat doen en wat voor materiaal hij gebruikt. Eerst gaan wij vissen op Tuna, onze wens. Hij heeft 2 lange nylon lijnen die hij in de boot vastzet met een fiets binnenband en een grote wasknijper. De lijn is ongeveer 100 meter lang met halverwege een vlieglood dat je in de verte over het water ziet slepen.
Hij vertelt dat het nu geen goede tijd is voor Mula (Wahoo) en dat de Fregatvogel in de lucht boven de zee aangeeft dat er ook wel Mahi Mahi (Dorado) zit. Er vliegt er één in de verte en hij houdt deze scherp in de gaten. Tuna zit hier altijd wel, meestal de Blackfin, maar als je geluk hebt ook de grotere Yellowfin.

 

“Snap”, hoorden wij plotseling, zien Jan opspringen en direct beginnen met het binnenhalen van de lijn. De wasknijper fungeerde als verklikker wanneer er spanning op de lijn komt te staan. Heel slim.
Jan wist al wat hij binnen zou halen maar voor ons was het spannend.
Toen de lijn vlakbij de boot steeds sneller heen en weer ging zagen wij een zilverachtig schijnsel in de diepblauwe Caribische Zee. Ja hoor, een tonijn van wel een halve meter. Vakkundig werd de haak ontdaan, kreeg de vis een tikje en belande in de grote emmer. De eerste Blackfin Tuna was gevangen.

Vliegende vissen

In een half uurtje daarna werden er nog eens 4 van deze tonijnen gevangen, en gingen wij daarna over op het vangen van Vliegende vissen. Gewoon met een haakje met aas aan een nylon draadje vanuit een dobberende boot, vingen wij in het uur daarna nog eens 7 vliegende vissen. Een goede vangst voor deze woensdagochtend.


Jan was overigens de enige visser die die ochtend tonijn had gevangen, en hadden wij dus geluk.

Visafslag

Om half 10 meerden wij weer aan bij de steiger van Playa Grandi, waar het al druk begon te worden met snorkelaars, duikers en lokale mensen die graag een maaltje vis wilden kopen.
Jan maakte de tonijnen schoon en de vliegvissen werden geprepareerd als aas voor de volgende ochtend.

Wij mochten één van de 5 gevangen Tuna’s mee naar huis nemen, betaalden Jan het overeengekomen bedrag en namen om 10:00 uur afscheid van elkaar.

Thuis aangekomen is de tonijn gefileerd en hebben wij die kort op de bbq geroosterd.
Van het afval hebben wij een bouillon getrokken en daar tonijn vissoep van gemaakt. Heerlijk!
Dit vis-avontuur was onvergetelijk en gaan het in de toekomst zeker nog een keer doen!

Jan, masha danki!

Telefoonnummer Jan (bellen om een afspraak te maken) : +5999 5669755
Prijs: 75 gulden per persoon inclusief een gevangen vis (geen vangstgarantie)
Duur: ongeveer 4-5 uur.

Geschreven : 20 oktober 2017