Het bos is vlakbij Appartementen BlouBlou Curaçao

Stukje oerbos vlakbij

Alja en ik ontdekten een nieuw stukje oerbos vlakbij Appartementen BlouBlou Curaçao. Althans ontdekten, onze buurman gaf de tip.

Al jaren lopen we, vaak samen met Pien, onze hond, het lange pad af richting de grote zoutpannen. Vanaf BlouBlou loopt het pad eerst langzaam omhoog. Op het hoogste punt heb je een prachtig uitzicht over de zoutpannen en het achterliggende gebied. Je ziet de wijken Bottelier en Zuurzak en het landhuis Jan Thiel.

De Zoutpannen van Jan Thiel
Vanaf het hoogste punt doorlopend passeer je eerst links een klein paadje. Dit loopt naar het vervallen schafthuisje van de Shell. Tot aan de 70-er jaren in de vorige eeuw exploiteerde de Shell de zoutpannen. Het zout gebruikten zij voor het raffinage proces. Personeel zwoegde de hele dag op de zoutvlakten en hielden rust in het schafthuisje.

Markeringen voor mountainbikers

Verder doorlopend passeer je eerst twee witte stenen aan de rechterkant van het pad. Deze zijn er door de mountainbike vereniging geplaatst en markeren het gebied voor de mountainbikers.
Dan iets verderop, heel onopvallend, een bruine steen van ongeveer 40 centimeter. Hierop staat een witte tekst.

Het pad dat leidt naar het stukje oerbos De steen ter markering van het stukje oerbos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is ter markering van het pad dat naar dit stukje oerbos leidt.

Het smalle paadje aflopend naar beneden kom je in steeds dichtere begroeïng. Ook sluit het dikke bladerdek boven je en kom je in een duister stuk oerbos terecht. Manzanilla bomen en Kalebas bomen worden afgewisseld door omgevallen exemplaren. Ineens sta je voor een waterrijk gebied, een beetje moerasachtig.

De wel in het stukje oerbos vlakbij

De eerste indruk is zéker oerbos want tussen de eerder genoemde bomen staan ook kolossale palmen. Ze zijn wel 10 meter hoog en 2 meter breed omdat de uitgegroeide bladeren niet vanzelf afvallen. Hier laat de mens het bos nog ongemoeid.

Een hoge palmboom

Goed kijkend naar het wateroppervlak zie je duidelijk dat het water opborrelt vanaf een diepte. Het stroomt verder richting de zoutvlaktes. Omdat het waterrijk is zwermen er ook veel muggen rond. Dit is normaal verschijnsel in zo’n vochtig tropisch bos.
Een Prikichi in een boomDe buurman vertelde ook dat tegen een uur of 5 in de middag de Prikichi’s (kleine Curaçaose papagaaitjes) de bomen betrekken om de nacht door te brengen. Het is dan een kabaal van jewelste. Dat willen we binnenkort ook eens gaan meemaken!

Geschreven : 10 januari 2021