Diepste punt bereikt en Sint Michielsbaai

Sint Michielsbaai

Zondagochtend 13 september jongstleden was het vroeg opstaan. Om 8 uur werden wij verwacht bij de vissershaven van Sint Michielsbaai, achter de duikshop.

Pittoresk vissersdorpje

Een pittoresk vissersdorpje tussen Blauwbaai en Bullenbaai. Het enige wat het pittoreske ontsierde was het boorschip dat op nog geen 100 meter uit de kust voor anker lag. De zware diesels van het schip gaven een monotoon gebrom, en verstomden daarmee het gekwetter van de vogels.

Twee gasten van Appartementen BlouBlou liepen ook mee en met z’n vieren vertrokken wij om kwart over zeven uit Jan Thiel.

Ruim voor achten kwamen wij bij Sint Michielsbaai aan en daar stond John, onze gids, ons al op te wachten. Ook liep een paar mee die wij met de wandeltocht op de Kabrietenberg eerder hadden ontmoet.

Zoutpannen

Om 8 uur startte de tocht bij de monding van de saliña, waar in het verleden zoutschuren hadden gestaan. Zout dat uit de zoutpannen werd gewonnen, werd daar opgeslagen, en later met grote zeilschepen verscheept naar Europa. Enkel een paar funderingen herinneren nog aan deze bouwwerken.

De omgeving rond Sint Michielsbaai

De tocht gaat verder langs de grillige kustlijn van de saliña. De heuvels rondom zijn begroeid met struiken en bomen, die, doordat er de week ervoor een paar buien waren gevallen, langzaam groen begonnen te worden. “Lente” op Curaçao!

Ook zijn hoog op de heuvels verschillende bouwwerken te zien, die volgens onze gids best eens illegaal konden zijn.

Krabben

We lopen verder en komen bij een vlak stuk met hoge bomen. De grond is bezaaid met kleine holen. Het territorium van de krabben. Een mooi gezicht om te zien dat zij iedere ochtend weer hun huisje schoonmaken en de modder voor hun woonhol uitspreiden. Rood/oranje vrouwtjes en blauwe mannetjes. Een mooi schouwspel.

Landcrab

Indigobakken

Verderop het bos in stuitten we op een indigo-bak uit de 18e eeuw. In die tijd werden bij veel landhuizen indigo-bakken gebouwd voor het produceren van de blauw kleurstof, die vooral gebruikt werd voor het kleuren van de uniformen destijds.

De bak bestond uit 3 delen: de eerste bak was de rottingsbak waar water en de indigoplanten in werden gedaan, de slagbak waar zuurstof aan het water werd toegevoegd dat na gisting in de rottingsbak al kleurstofdeeltjes bevatte. De zuurstof maakte dat de kleurstof ging klonteren in kleine deeltjes. Tot slot werd dit overgeheveld naar de vangbak, waar de korreltje werden opgevangen in jute zakken en werden opgehangen om het vocht er volledig uit te krijgen. Wat overblijft is een brok indigo kleurstof.

Bij de indigobakken

Het rottingsproces stonk zo erg dat de indogobakken altijd benedenwinds van de landhuizen werden gebouwd.

Verschillende vogels

Hierna liepen we weer verder langs de kustlijn waar we in de verte een witte reiger tegenkwamen. Onderweg werden wij vanuit een boom bespiedt door een WaraWara, de grootste roofvogel van het eiland. Ook verschillende soorten mangroven groeiden er langs de kust.

Witte reiger

Halverwege, onder de schaduw van een groot rotsblok, pauzeerden wij onder het genot van heerlijke stukken watermeloen die John altijd tijdens zijn wandelingen meeneemt.

Na de pauze liepen we verder over het smalle dijkje tussen de twee saliña’s. John was er al bang voor, het einde van het dijkje lag 10 centimeter onder water. Natte voeten dus. Door de hoge temperatuur valt het allemaal wel mee en liepen we soppend aan de overkant van de saliña weer terug richting Sint Michielsbaai. Ook kwamen wij hier een grote groep flamingo’s tegen.

Doorkijkje Sint Michielsbaai

De kustlijn is hier nog grilliger dan de andere kant en dat werd af en toe een paar metertjes klimmen.

Bij de monding van de saliña aangekomen konden we via een brug dit keer met droge voeten de overkant bereiken.

Kust langs de lagune Sint Michiel

Even na elven stonden wij weer bij de auto’s.

Het was weer een interessante wandeling die ons meer kennis over Curaçao en haar historie heeft bijgebracht. Hartelijk dank, John!

Alle foto’s zijn te zien op de Facebook-pagina van Appartementen BlouBlou Curaçao.

Geschreven : 16 september 2015