Seú! feest

Seú!

Op tweede Paasdag viert Curaçao met de 'Marcha di Seú!' het Oogstfeest. In kleurrijke, traditionele kostuums danst men door de straten van Willemstad om de Oogsttijd van vroeger, de plantagetijd, te herdenken, te vieren en te eren.

"In de tuin van je geest; woede wieden, vrede zaaien", is een bekende uitspraak uit de slaventijd. Met de 'Marcha di Seú!' eren zij de tradities van de voorvaderen van Curaçao. Men viert vrolijk en trots het ontstaan van een stukje Curaçaose cultuur.

Seú! feest

In de koloniale tijd werd de oogst - vooral mais - in een lange stoet naar de opslagruimtes gebracht. Met grote manden op hun hoofd dansten de vrouwen door de velden naar de voorraadschuren. De mannen bespeelden trommels en maakte muziek op de hoorn van een stier en met onderdelen van landbouwwerktuigen. Iedere groep had een voorzanger. Tijdens het zingen stampte hij met zijn voeten op de grond. Hiermee bootste hij de bewegingen van een boze stier na. De vrouwen zongen in koor mee op de maten van de muziek.

Seú! feest Seú! feest

Wat de grond had geschonken, werd met zang en dans geëerd.

Wij stonden gisteren rond half twee vlakbij de rotonde van Palu Blanku, vlakbij landhuis Morgenster. Daar kwamen de eerste groepen uit de stoet langs.
Wat een kleur en vrolijkheid!

Ook langs de kanten van de straat was het één en al vrolijkheid. Geurende barbecues, dansende mensen en veel verkoelende drankjes.

Na ruim 2 uur was de stoet nog niet ten einde, en hadden ongeveer 30 groepen ons gepasseerd. Helaas moesten wij toen naar huis, anders waren wij zeker tot het einde gebleven.

Geschreven : 6 april 2015