Sambil het grootste winkelcentrum van Curaçao

Sambil, het grootste winkelcentrum van Curaçao

Sambil het grootste winkelcentrum van Curaçao is met 1 jaar vertraging eindelijk geopend.
In 2012 begonnen met bouwen op een braak liggend stuk grond van c.a. 5 hectaren in de wijk Veeris, vlakbij landhuis Morgenster, is een imposant winkelcentrum verrezen. Het is in de vorm van een vis ontworpen, maar vanuit de lucht lijkt het meer op een oog.

Het grootste winkelcentrum van Curaçao heeft een imposante entree. Diverse auto’s stoppen direct voor de deur. Passagiers stappen uit bij de oprit voor de enorme glazen toegangs-pui. De auto wordt daarna geparkeerd op het even imposante parkeerterrein voor 1.400 auto’s. Het doet mij meer denken aan de entree van een luxe hotel of casino.

Eenmaal binnen valt de enorm ruimte op, heerlijk van temperatuur door de airco en ook altijd daglicht dat door de open structuur van het dak naar binnen schijnt. Overal is er gelegenheid om even te gaan zitten op comfortabele fauteuils en banken, om daarna de weg weer te hervatten door dit enorme winkelcentrum. Verdwalen kan je niet want je gaat óf linksom, óf rechtsom. Je komt altijd weer uit bij het beginpunt.

Sambil het grootste winkelcentrum van Curaçao

De architecten van Sambil hebben in diverse Zuid-Amerikaanse en Caribische steden fraaie winkelcentra neergezet. Europa kan hier nog een puntje aan zuigen. Eén winkelcentrum is zelfs in de vorm van een gitaar neergezet.

In het midden van het winkelcentrum is een centraal plein met een enorm glazen dak dat veel licht binnen laat maar de warmte buiten houdt.

Sambil, het middenplein met eettentjes

Dit plein wordt omzoomd door tientallen foodwinkels, van coffeebar tot aan hamburger- en kipspecialisten. Er is voldoende ruimte om te zitten en twee enorme beeldschermen laten vooral sportieve evenementen zien.

Voor de kinderen is er ook vermaak. Clowns, een stoomtreintje, schminken, een crèche voor de allerkleinsten, het is er allemaal. Zelfs een uitgifte punt voor speciale kinderwagens voor de jongsten en rolstoelen voor degenen die moeilijk ter been zijn.

Ook is er een megabioscoop met 8 zalen. Indrukwekkend te zien welke films er draaien.

Sambil heeft ook een enorme bioscoop

Helaas staat er nog veel leeg, hoewel borden wel aangeven dat er binnenkort een opening gaat plaatsvinden. Ik schat dat meer dan de helft nog ingevuld moet worden. De lege ruimten worden nu deels gevuld door kunstgaleries, die hun werken vertonen, onder andere Nena Sanchez en Merly Trappenberg met prachtige schilderijen.

Nadat ik twee keer mijn rondje heb gedaan, en op het centrale plein genoten heb van mijn Barrista dubbele espresso, had ik het wel gezien en ben weer huiswaarts gegaan.

Sambil een eettentje

Ik ben zéér benieuwd of dit winkelcentrum gaat waarmaken wat het beoogd. Ik heb mijn twijfels. De tijd zal het leren. Echt Curaçao’s is het niet…………….

Geschreven : 31 mei 2015