Prijs gewonnen

Prijs gewonnen

Curaçaoënaars houden van een gokje, dat is wel bekend. In de vele casino’s kun je op allerlei manieren je geluk beproeven. Een prijs is zo gewonnen.
Ook de verkoop van Staatsloten is hier populair.
Als je al eens op het eiland bent geweest dan vallen de lotenverkopers je op als je een supermarkt binnengaat of je ziet zomaar ergens aan de kant van de weg iemand met loten wapperen.

Prijs gewonnen

Marietje

Ook wij houden wel van een gokje en hadden een keer bij Marietje, een aardige Curaçaose oudere mevrouw, een lot gekocht. Telkens als ik (Roel) de Vreugdenhil supermarkt verlaat en zij zit op haar vertrouwde plekje in de schaduw, dan word ik aangeroepen met “dushi”.
Een aantal dagen later werd de uitslag paginagroot in de Amigoe gepubliceerd.
Eerst kijken of ik misschien de hoofdprijs gewonnen had. Helaas, dan nog maar even verder kijken…… . Ja hoor, op het cijfer 5 was 175 gulden gevallen en ik had lotnummer 039775. “Alja, we hebben een prijs gewonnen in de loterij”, riep ik triomfantelijk. Ook wisten we al wat wij met die 175 gulden zouden doen: lekker een avondje uit eten gaan.

Landsloterij

Een paar dagen later gingen wij naar het kantoor van de Landsloterij aan de Breedestraat in Otrabanda. Alleen daar kun je de gewonnen prijs verzilveren.
Schuin tegenover de beroemde Nettobar ligt het opvallend moderne Landsloterijkantoor.
Via een opgang voor mensen in rolstoel bereik je de eerste verdieping waar het kantoor is gevestigd. Via de trap kan ook, maar dit was makkelijker.
De ruimte was kil en smakeloos betegeld met rechts loketten en tegenover de ingang een soort receptiedesk met daarachter een bewaker.
Eerst maar even aan de bewaker melden dat ik mijn gewonnen prijs kom ophalen. “Ja, gaat u maar achter die meneer bij het eerste loket staan”, zei de vriendelijke bewaker.

De meneer voor mij was klaar en schoof ik op naar het loket toen hij weg was.
De mevrouw aan de andere kant van het loket keek mij indringend aan en zei ”u moet wachten achter de streep totdat ik u roep”.
Duidelijk.

Belangrijke zaken

De dame had zeker nog belangrijke zaken te doen en wilde daarbij niet gestoord worden. Ik achter de lijn, en liet mijn ogen nog eens door het gebouw gaan. Vergane glorie dacht ik nog.
Ineens “ping-ping”, werd er driftig op een bel gedrukt, zo’n bel als in het hotel van Faulty Towers.

Prijs gewonnen

Dat was voor mij. De mevrouw kon mij ontvangen. Ik schoof mijn lot onder het loket door en de mevrouw pakte het aan. Ik zei nog tamelijk naïef, “ik heb een prijs gewonnen”. De vrouw lachte een beetje schuchter, en keek naar het nummer.
Pakte vervolgens een groot stuk papier van 1 bij 1 meter en ging dat bestuderen.
Na ongeveer 1 minuut; “u heeft helemaal geen prijs gewonnen, meneer!”. “Huh”, dacht ik, en zei; “er is 175 gulden gevallen op eindcijfer 5 en ik heb lotnummer 039775, dus heb ik een prijs gewonnen”.

Teleurstelling was groot

Wat de vrouw toen dacht kon ik alleen maar gissen en antwoordde een beetje geërgerd; “dat is allang niet meer zo meneer, dat hebben ze 2 jaar geleden afgeschaft. U heeft dus geen prijs gewonnen”.
De teleurstelling was groot.

Dan maar niet uit eten

We zagen ons al ergens aan een tafeltje zitten met lekker eten. Maar helaas!
Marietje kon dit gelukkig enkele dagen later bevestigen, want het zat mij toch nog niet helemaal lekker.
“Geeft niet dushi, een volgende keer heb je misschien wel prijs”, zei Marietje geruststellend.

Geschreven : 31 juli 2018