Plantage Savonet

Plantage Savonet aan de noordzijde van het Christoffelpark

Cochenille op Plantage Savonet

Plantage Savonet aan de noordzijde van het Christoffelpark was al in de 17e eeuw bekend. Het ligt aan de weg die dwars door het Christoffelpark gaat richting Westpunt. Tijdens de slavernijperiode behoorde het tot de grootste plantages op het eiland.
Naast een uitgebreide veestapel waren er ook veel landbouwactiviteiten. Er werd mais verbouwd maar ook bonen, pompoenen, komkommer, pinda’s, vruchten en aardappels.

Uitkijk vanuit Plantage SavonetMidden 19e eeuw werd ook cochenille gekweekt. Uit de cochenilleluis werd de kostbare verfstof “karmijn” gewonnen. Er waren 155.000 luizen nodig om 1 kilo karmijn te produceren.

Barok stijl van de gebouwen

Wanneer het landhuis precies is gebouwd is niet bekend maar de karakteristieke zijgevels geven wel aan dat het in barok stijl is gebouwd.
Het midden van het huis bestaat uit de “sala” (zitkamer) met aan de west- en oostzijde ieder nog een aparte kamer. De keuken met “fòrnu” (kookplaats) bevindt zich in de galerij in het westelijk gedeelte.

De keuken ofwel fornu

Nieuwe werktuigen op Plantage Savonet

Savonet is één van de weinige plantages op het eiland waar naast het landhuis ook nog bijgebouwen aanwezig zijn.
Na de afschaffing van de slavernij bleef het lange tijd één van de best beheerde plantages van het eiland.
Stallen van Plantage SavonetNieuwe werktuigen deden hun intrede zoals Amerikaanse ploegen en windmolens. Ook werden er in het gebied verschillende dammen aangelegd om het regenwater niet naar zee te laten stromen.
Kortom, Plantage Savonet is een bezoekje zeker waard.

Noordzijde Christoffelpark

Wij combineerden dit bezoek aan een tocht door het omvangrijke Christoffelpark en pakten de noordzijde route. Deze begint even voorbij Plantage Savonet bij een slagboom, waar je ook weer terugkeert aan het einde van de rit.

Noordzijde Christoffelpark

Nadat wij het toegangskaartje voor het museum hadden gekocht kregen wij ook een muntje om door de slagboom te kunnen.
De B-weg begint als tweerichtingsweg, maar na ongeveer 1 kilometer wordt het éénrichtingsverkeer en slinger je met de auto door het mooie landschap. Op verschillende punten kun je parkeren en zijn er bezienswaardigheden. Wel handig om stevige wandelschoenen mee te nemen.

Uitkijkpunt en vissersplaats

Indrukwekkend uitkijkpunt

De eerste stop was een uitkijkpunt waar je het hele eiland kon overzien van Westpunt tot aan Oostpunt. Daarna een stop bij een inham met een mooi zandstrand waar de enorme golven naar binnenkwamen.

Visplaats op een geweldige locatie

Als je fanatiek visser bent dan moet je zéker even stoppen bij de plek met een bordje waarop een vis en een hengel is afgebeeld. Na ongeveer 500 meter bereik je via een klein paadje de noordkust en kun je een hengeltje uitgooien. Als de zee niet al te ruw is krijg je misschien ook wel beet.

Grotten aan de noordzijde van het Christoffelpark

De laatste stop was bij de grotten. Zeer imposant de enorme grot die diep de berg ingaat. Je kan zien dat hier mensen hebben geleefd. Een gat in het plafond markeert de plek waar ook gestookt werd om bijvoorbeeld te koken.

Stalagnieten en stalagtieten in de grottenPrachtige kleurschakering in de grotten

 

 

Ook de noordzijde van het Christoffelpark is de moeite van het bezoeken waard. De tocht door het park en de bezienswaardigheden kosten je ongeveer 2 tot 2,5 uur van je tijd.

Openingstijden park en museum
Dagelijks vanaf 06:00 uur tot 14:00 uur

Prijzen
Volwassenen ANG 25,00. Kind 6-12 jaar ANG 8,75. Onder 6 jaar gratis
Lokalen vanaf 6 jaar betalen ANG 5,00.
Alléén museum: volwassenen ANG 5,00, kind ANG 3,50

Telefoon                     : +599 9 4624242
E-mailadres                : info@carmabi.org

Geschreven : 21 maart 2022