Parke Hòfi Pastor

Parke Hòfi Pastor

Even voorbij het kerkje in het dorpje Barber bevindt zich rechts “Parke Hòfi Pastor”, een voormalige boomgaard.
Als je het terrein oprijdt zie je links een oude waterput, met links daarvan de ingang van het park. Er zijn voldoende parkeerplaatsen.

Het is een rustige omgeving en dat ervaar je ook direct als je de auto uitstapt. De passaatwind laat de bladeren zachtjes ritselen en je hoort de vogels.
Direct bij de ingang is een soort picknick gelegenheid en bevindt zich het gebouwtje waar je je moet melden. Kinderen kunnen er naar hartenlust spelen en tegen de grote mangoboom, die de omgeving beschermt tegen de felle zon, staat een kleurrijke trap.

Parke Hòfi Pastor
“Dat is dan 5 gulden per persoon”, zei de vriendelijke mevrouw achter het loket. Deze mevrouw is in dienst van Amigoe di Tera, de stichting die ook het park onderhoudt.
De mevrouw verkoopt frisdrank en etenswaren, en in het gebouwtje bevinden zich ook toiletten.

Nadat er betaald was hield de mevrouw een groot bord omhoog met daarop een tekening van het park en de twee wandelroutes. Ieder ongeveer een half uur durend.

De plattegrond van Hòfi Pastor

De rode route gaat door het bos en langs de eeuwenoude Kapokboom, de gele route voert omhoog naar het uitzichtpunt over de omgeving.
De Kapokboom (Katoenboom) is in de tijd dat de Caiquetios indianen geplant. De boom is minstens 4 eeuwen oud, en volgens het bordje bij de boom zelfs 800 jaar.
De indianen gebruikten dit terrein als heilige plek.
Zo rond 1800, in de slavenperiode, werd het als boomgaard gebruikt en groeiden er onder andere mispel, tamarinde, kenepa, mango, dadels en amandelen.

In de periode rond 1850 kochten paters het park om er te studeren. Officieel heette het toen “St Jozefdal”.
Nu wordt het beheert en onderhouden door de stichting Amigoe di Tera.
Je begint met de rode route, loopt eerst langs de landhuizen naast de kerk, en daarna het bos in. Je merkt direct dat de bladeren van de bomen zorgen voor een heerlijke koelte er onder.
Via een bruggetje loop je het ruige bos in met lianen en een diversiteit aan boomsoorten.

Dan ineens sta je voor de enorme Kapokboom. Indrukwekkend, zo oud, en met wortels van wel anderhalve meter hoog die pas vele meters van de boom de grond binnendringen.

De eeuwenoude kapokboom
Door het jaargetijde (februari/maart) heeft de boom al haar bladeren laten vallen en ziet het er “dood” uit. Maar door de vele kapokvruchten die er nog in hangen weet je dat het nog vol leven zit. Op de grond ook veel opengesprongen kapokvruchten, waar de pluizen katoen uitsteken.

Vruchten van de kapokboom
Een fascinerend gezicht.

Verder lopend kom je op de gele route en die voert je naar de top van de heuvel waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving.
Na een kwartier lopen vanaf het uitkijkpunt waren wij weer bij het beginpunt.

Mooi uitzicht over Barber

Hòfi Pastor is de moeite van het bezoeken waard. Zorg wel dat je stevige schoenen bij je hebt, niet zozeer voor de rotsachtige bodem, maar wel voor de pika’s die er op de grond liggen.

Parke Hòfi Pastor
Openingstijden : 09:00 – 16:00 uur, donderdags gesloten.
Entreeprijs : 5 gulden

Geschreven : 9 maart 2020