Onze mooie groene natuur

Onze mooie groene natuur

Vanochtend, donderdag 19 november 2020, zijn Alja, Pien en ik gaan wandelen door onze mooie groene natuur, de Zoutpannen van Jan Thiel.
De afgelopen weken is veel regen gevallen en waren enkele paden omgevormd tot modderpoelen. Ook zijn de bekkens vol regenwater gestroomd waardoor het zout is opgelost. Geen witte vlaktes dus, maar wel uitgestrekte meren.

Deze maand november is er in onze omgeving al 325 mm regen gevallen. Er zijn maar twee maanden waarin de afgelopen 6 jaar meer regen is gevallen: november 2016 met 437 mm en oktober 2018 met 331 mm. De gemiddelde jaarhoeveelheid voor Curaçao bedraagt 550 mm.

Nu weer terug naar onze wandeling. Het zonnetje schijnt gelukkig weer. Doordat de grond zo verschrikkelijk nat is, is het nog erg benauwd door de hoge luchtvochtigheid.

Onze mooie groene natuur
Onze wandeling begon bij het 7-heuvelen pad. Daarna het hoge pad links naast de zoutpan op en daarna de steile klim van de zoveelste heuvel. Pfff, daar moet je wel conditie voor hebben.
Bovenaan schuin links het kleine paadje in naar beneden. Bij de T-splitsing rechts aangehouden om daarna weer op het 7-heuvelenpad terug te komen. Dit is richting de doorgang van de lagune naar zee.

Halverwege een keuzemogelijkheid: gaan we links richting kust en Chogogo of rechts langs de zoutpannen weer terug. Omdat mijn (Roel) tong inmiddels aardig richting mijn schoenen begon af te zakken, kozen we voor het pad rechtsaf.

Kadushi

Een goeie keuze want ik was inmiddels al om me heen foto’s aan het maken. Prachtige vergezichten en knusse paadjes tussen het groen. Ook vlakten met vers groen gras en een oude cactus van 8 meter hoog. Een Kadushi met een stam van een halve meter doorsnee. Overal bijen en vlinders die de nectar uit diverse bloemen haalden. En ook het ondergelopen dijkje dat richting het “Enge bos van Henk” loopt.

Veel bijtjes

 

 

 

 

 

Uiteindelijk kwamen wij weer op het 7-heuvelenpad uit richting ons huis. De wandeling duurde ruim 1 uur, stevige (wandel)schoenen zijn een pré, maar hebben er een heerlijk voldaan gevoel aan over gehouden. Onze mooie groene natuur!

Geschreven : 20 november 2020

Beginnende droogte laat al z'n herfstkleuren zien

Ook veel Lotusbloemen