Landhuis Sorsaka

Mooie wandeling door onze achtertuin

Zondagochtend 20 december 2015 ging om 06:30 uur de wekker.
Buiten schemerde het en de vogels waren al druk aan hun ochtend ritueel bezig. De één nog luider dan de ander. Eigenlijk had ik me nog even om willen draaien, maar vandaag stond een mooie wandeling door onze achtertuin op het program georganiseerd door John Dohmen van Curaçao Hiking & Diving. Dus er maar vlot uit.

Om 07:50 uur draaiden wij bij Botika Sorsaka de zijstraat van de Caracasbaaiweg in en zagen verderop de auto’s van de andere deelnemers al geparkeerd staan.

Even later, na kennismaking met de andere wandelaars, vertrokken wij stipt om 08:00 uur richting het natuurpark Parke Sorsaka (Den Dunki) achter Landhuis Sorsaka.

Dit landhuis werd voor 10-10-10 (begin onafhankelijkheid) bewoond door de Gezaghebber van Curaçao en staat nu te koop.

Zwanenpark

Al vrij direct na de ingang van het park ligt een oude brug die door de familie Gorsira in de tweede helft van de 19e eeuw is aangelegd als onderdeel van het Zwanenpark. Naast de brug zijn er nog enkele andere overblijfselen van bouwwerken te zien die dit park zo bijzonder maakten.

Mooie wandeling door onze achtertuin

Ook is een grote waterput nog redelijk in takt en liggen enkele kleinere waterputten verspreid door het bos.

De bomen hebben het park in de loop der tijd overwoekert en er een fraai wandelbos van gecreëerd.

Autowrak

Ergens in het midden van het bos ligt een oud autowrak. Een Duitse auto (Opel?) van vlak na de 2e wereldoorlog. Kennelijk waren reserve onderdelen toentertijd moeilijk te krijgen, en “dan dumpen wij hem maar het bos in”, moet de eigenaar gedacht hebben.

Autowrak in Parke Sorsaka

Lopend langs slingerende paden kom je uiteindelijk aan de rand van de zoutpannen. Een grote open vlakte met water waar in de verte de horizon roze kleurt door de aanwezigheid van tientallen flamingo’s.

Indianen uit Venezuela

Verder lopend over dammen kom je plaatsen tegen waar vroeger de Indianen uit Venezuela verbleven. Ze aten veel schelpdieren en de schelpen liggen op enkele plekken op grote hopen. Zij verbleven op het eiland totdat de Europeanen hen terugdreef naar Zuid-Amerika, dus voor 1600 zo ongeveer.

Indianen uit Venezuela

Tussen de dammen verdampt het zilte water tot één strak witte vlakte, gelijkend op de ijsvlakten in Nederland als het een week lang streng gevroren heeft. Het zout werd voornamelijk gewonnen voor de visindustrie (kaken van de haring) en voor het raffineren van aardolie (Shell). Het zout uit deze zoutpannen is niet geschikt voor menselijke consumptie.

Mooie wandeling door onze achtertuin de zoutpannen

Shell

De Shell exploiteerde tot de zeventiger jaren in de vorige eeuw een deel van deze zoutpannen. Omdat het werk zeer zwaar was en in de volle zon moest worden gewerkt, liet Shell in de vijftiger jaren aan de rand van de zoutpannen een huisje bouwen waar de werklieden even konden rusten en zichzelf opfrissen. De overblijfselen van dit gebouwtje zijn nog te bezichtigen.Het Shell huisje

Hierna liepen wij weer langs de randen van de zoutpannen terug naar het bos. Om 11:00 uur waren wij terug bij de auto’s en reden, nadat wij John hadden bedankt voor de mooie tocht en heldere uitleg, voldaan huiswaarts.

Geschreven : 22 december 2015