Mangaan mijnbouw bij Landhuis Jeremi

Mangaan mijnbouw bij Landhuis Jeremi

Voetpad naar de ruïnes

Vanaf de weg die van Westpunt naar Lagun gaat, kun je bij de eerste afslag in Lagun links de resten van de gebouwen van Newtown zien liggen, de overblijfselen van de mangaan mijnbouw bij Landhuis Jeremi. Het ligt tegen de westelijke hellingen van het Christoffelpark aan.

Toegingshek tot de mangaan mijnbouw bij Landhuis Jeremi

Als je komend vanuit Westpunt bij de t-splitsing rechtdoor gaat kom je na 200 meter een straat naar links tegen. Je passeert onder andere Tato Apartments & Villas dat rechts ligt.
Na een kleine 400 meter stopt de weg en kun je de auto links onder een grote boom parkeren. Recht voor je zie je een bord van het Christoffelpark en een slagboom. Daar begint het pad naar de ruïnes.

Ben je ook geïnteresseerd in de noordzijde van het Christoffelpark, lees dan onze blog over Plantage Savonet .

Markante gebouwen

Trek stevige wandelschoenen aan want dat is geen overbodige luxe.
Vanaf de slagboom loop je eerst 50 meter naar links en daarna ga je naar rechts en kom je na 400 meter de eerste ruïnes tegen.

Mangaan mijnbouw

Overblijfselen van de ruïnes bij Landhuis Jeremi

Markante gebouwen die eind 19e eeuw, zo rond 1880, zijn gebouwd. Een groot hoofdgebouw met verschillende bijgebouwen geven aan dat er in deze omgeving serieus naar Mangaan werd gezocht. Waterbakken, ovens en verderop ook een grote berg stenen afval tonen aan dat het mangaan in de fabriek gewonnen werd door verhitting.

Diepzee bodem

Voor zover bekend ontstaat mangaan op de diepzee bodem, op ongeveer 3 à 4 kilometer diepte, waar in een tijdspanne van miljoenen jaren mangaanknollen ontstaan.

Mangaanknol
Mangaanknollen bestaan uit een mengsel van ijzer- en mangaanoxide dat zéér langzaam is gegroeid.
De ABC-eilanden zijn in circa 150 miljoen jaar tijd vanaf de diepzee bodem herrezen. Enerzijds door vulkanische uitbarstingen op grote diepte van de oceaan door het scheuren van de aardkorst. Anderzijds door versteende resten van micro zeedieren, slijk, grind en zand dat is samengeperst en in scherpe hoeken omhoog zijn geduwd.

Mangaanknollen op diepzee bodem
In deze materie heeft hoogstwaarschijnlijk ook maangaanknollen gezeten die tientallen miljoenen jaren eerder op de zeebodem zijn ontstaan.

Mangaan wordt gebruikt als sporenelement in vitamines, maar ook in batterijen. Het versterkt ijzer in een bepaalde verhouding maar maakt het ook buigzamer. Kortom het is een veelzijdig element dat veel toepassingen kent.

Gesteente werd verhit

Mangaan bevindt zich dus samen met ijzererts in gesteenten die in het Christoffelpark zijn aangetroffen.

Oven waarschijnlijk voor het verhitten van het gesteente
In de fabriek werd het gesteente verhit en omdat mangaan smelt bij 1246 graden Celsius en ijzererts bij 1538 graden Celsius kon men op deze wijze het mangaan scheiden van het ijzer.
In het gebied zijn slakken gevonden waarin nog relatief veel ijzer zit.

Saddle Tree's

Bloeiende Bromelia's nabij Landhuis Jeremi

Na bezichtiging van de ruïnes zijn wij het pad verder gelopen richting de berg. De natuur is hier prachtig en onder de bomen en struiken groeien veel Bromelia’s waarvan enkele in bloei staan. Na ongeveer 1 kilometer stopt het pad bij een soort dam die opgeworpen is met het puin uit de mijnen.

Saddle Tree nabij Landhuis Jeremi
Op deze dam staan drie enorme bomen, Saddle tree’s (Palu di sia), kaal en met een oranjeachtige stam. De enorme wortels houden de bomen stevig op hun plaats.

Hierna liepen wij in een klein halfuurtje weer terug naar de auto.
Het was een indrukwekkende en leerzame wandeling.

Geschreven : 10 april 2022

Ruïne in het achterland van Landhuis Jeremi

Stillt getuige in de ruïnes nabij Landhuis Jeremi