Landhuis Bloemhof doorkijk in lees onze blogs

Landhuis Bloemhof

Historie

Landhuis Bloemhof is gebouwd in de achttiende eeuw en heette toen Landhuis Nooitgedacht. Het stond op een zogenaamde waterplantage. Op het terrein werd water opgeslagen in putten en verkocht voor gebruik op het land en voor de schoonmaak. Daarnaast werd regenwater als drinkwater verkocht. Landhuis Bloemhof is vaak van eigenaar gewisseld. Sinds 1919 is het landhuis in bezit van dezelfde familie. Beeldhouwster en schrijfster May Henriques (1915-1999), kleindochter van de oorspronkelijke eigenaar, logeerde in de vakanties vaak lange tijd bij haar oma op Landhuis Bloemhof. Door haar toedoen werd Landhuis Bloemhof in de jaren vijftig van de twintigste eeuw een ontmoetingsplaats voor schrijvers, dichters, schilders, beeldhouwers en andere kunstenaars.

Kunst en antiek

In het landhuis staat veel kunst en antiek uit Curaçao en elders, en onder meer een gedeelte van de kunstverzameling van de familie Henriquez. In het winkeltje zijn boeken over het eiland te koop en kleurrijke souvenirs die gemaakt zijn op het eiland. Het atelier van May Henriquez is gevestigd in een langwerpig gebouw naast het hoofdgebouw. Het is gerestaureerd in dezelfde staat als toen zij er nog werkte. In hetzelfde gebouw is ook een bibliotheek met voornamelijk beeldende-kunstboeken, kunstenaarsarchieven en vele toneelscripts in het papiaments. In de tuin van het landhuis staat een oud badhuis en een zwembad met waterputten, waterreservoirs en een dam. Ook zijn daar een beeldentuin, het atelier van beeldhouwster Hortence Brouwn en de Kathedraal van Doornen van Herman van Bergen te vinden.

Kathedraal van Doornen

Er is veel te zien en te ontdekken in Landhuis Bloemhof maar de Kathedraal van Doornen spant toch wel de kroon. Verscholen in de grote tuin van het Landhuis, doemt ineens de kathedraal op.

De Doornenkathedraal in lees onze blogs

Het is gebouwd op de fundamenten van het woonhuis van May Henriques en de ondertitel van het kunstwerk is Ode aan de vrije geest. Ook is het een ode aan de oorspronkelijke bewoners, de Caquetios, die in het Noorden van Venezuela en op de ABC-eilanden leefden ten tijde van de Spaanse verovering.
De kathedraal heeft een oppervlakte van 400 m² en een hoogte van 10 meter.
Het is opgebouwd uit dertig miljoen doornenstruiken, genaamd sumpiña (wij noemen het gewoon pica’s), aangebracht op een metalen skelet naar gelijkenis van de rotsformatie El Indjan nabij Sint Willibrordus.

Kunststuk in Landhuis Bloemhof in lees onze blogs

Herman van Bergen heeft samen met 18 werkloze jongeren in een leerwegtraject, 8 jaar aan het kunstwerk gewerkt.
De officiële opening vond plaats op 2 februari 2020.
In 2020 won het kunstwerk twee CODAawards: in de categorie Landscape en de People's Choice Award.

Vanaf juli 2021 is de kathedraal iedere eerste vrijdag van de maand ook 's avonds open, wanneer de verlichting het kunstwerk nog beter tot zijn recht laat komen.

Contact info

Santa Rosaweg 6                   Openingstijden: DI – ZA  09:00 – 14:00 uur
Willemstad                                                        ZO en MA gesloten
Curacao

T: +5999 737-5775
E: info@bloemhof.cw

Geschreven : 18 september 2021