Roel naar de kapper

Kapper

Ik had het al een tijdje voor mij uitgeschoven, naar de kapper gaan. Enerzijds was de tijd er niet voor, anderzijds dacht ik, “tja, bij wie moet ik terecht hier op het eiland?”.

 

Het laatste Skype-gesprek met onze jongens in Nederland gaf de doorslag. De jongens vergeleken mij met de Schotse roodbonte runderen die in de duinen tussen Bergen en Egmond rondlopen! Ja, dan wordt het tijd om naar een kapper te gaan!!

 

Gisteren moest ik boodschappen doen en een brief posten bij het postkantoor aan de Santa Rosaweg. Naast het postkantoor is een kapper gevestigd. Een winkel met veelbelovende felgekleurde neonverlichting, zo van “je komt herboren hier weer vandaan”!.

 

Afijn, mijn brief gepost, stapte ik daarna de kapperszaak binnen. Een lange pijpenla voorzien van witte tl-verlichting op het plafond en over de gehele lengte, links en rechts twee enorme spiegelwanden. Als ik links keek zag ik mij 10 keer, als ik rechts keek ook 10 keer.

Oké, dat zal hier normaal zijn, dacht ik.

Het was gelukkig niet druk en links zaten twee Antilliaanse jongens hun tijd een beetje te verdoen op de kappersstoel, de één luisterde kennelijk muziek via een oor telefoontje. Rechts zag ik dat daar twee dames werden geknipt en verzorgd. Haha, dus tóch een echte kapper!!

 

Ik loop door en wordt door de eerste Antilliaanse jongeman aangesproken, “Bon Tardi meneer, waar kan ik u mee helpen?”.

Ik in het kort uitgelegd dat er toch wel iets van die bos haar af moest. “Neemt u plaats”, en de jongeman staat op om mij in zijn stoel plaats te laten nemen. De andere jongeman zat rustig in zijn stoel verder te luisteren naar zijn muziek.

“Hoe wilt u het hebben meneer?”, vroeg de jongeman. Na mijn uitleg zij hij plotseling, “Oh, u moet bij mijn collega zijn, want ik ben van het scheren met de tondeuse”. Zo, daar was ik even blij om, want het had maar even gescheeld of ik was gemillimeterd, wat hier op het eiland vrij gebruikelijk is!

 

Ik een stoel opgeschoven en kennis gemaakt met zijn collega, de jongeman met de oortjes, die overigens de gehele tijd in zijn oren zijn blijven zitten.

Deze jongeman was gespecialiseerd met de schaar. Dat kon ik goed merken want in het begin ging hij te keer als een heggenschaar. In Nederland was ik de subtiliteit van de Cosmo kapper gewend, en dit ging toch wel heel anders! Constant scherp blijven en denken “wanneer moet ik op de rem trappen?”.

Hij knipte naar harte lust en sprak niet veel. Ik probeerde wel contact te maken, maar kreeg een kort maar correct antwoord terug. Kennelijk een echte muziekliefhebber.

Er verdween wel veel haar in het schort, maar ik hoefde gelukkig niet in te grijpen.

Even bonkte mijn hart weer wat sneller toen hij mijn nek natspoot en een vlijmscherp scheermes pakte. Maar met ervaren handelingen schoor hij netjes mijn nek.

Nog even een kam door het vochtige haar, en klaar was de Antilliaanse jongeman met de oortjes.

 

Zag er redelijk netjes uit, wel wat kort voor mijn begrip, maar tevreden. Hij pakte een bonnenboekje en schreef met de hand een nota uit. Samen met een handdruk kreeg ik die mee, en moest ik vooraan in de winkel afrekenen. Ik kon niet helemaal ontcijferen wat er op stond, maar liet mij bij de kassa dan maar verrassen. Voor dertig gulden is mijn haar geknipt! Dat viel mee!

Na twintig minuten stond ik weer buiten de deur. Mijn eerste kapperservaring!!

Geschreven : 28 oktober 2014