ananas3_bw

Ananas uit eigen tuin

Zo’n 4 jaar geleden kochten wij in de plaatselijke supermarkt Vreugdenhil een heerlijke ananas. Mooi rijp en heerlijk zoet van smaak. Alja dacht “ in de tropen kan ik wel proberen om een ananasplant op te kweken, een ananas uit eigen tuin”. Alja is degene met de groene vingers dus deze uitdaging durfde zij wel aan te gaan.

Wortel schieten

De afgesneden kroon van de heerlijke ananas werd met prikkers in een pot met water geplaatst op onze porch. Een paar weken gingen voorbij en ja hoor, er kwam een klein worteltje tevoorschijn onder aan de kroon. Na een week waren dit er meerdere en werd het geheel in een pot met aarde geplaatst.

Ananas uit eigen tuin

Zo groeide de kroon uit tot een volwaardige ananasplant met scherpe en stekelige bladeren. De pot waarin de plant werd geplant ging tussentijds stuk omdat deze toch wat te krap voor de ananasplant bleek te zijn. Dus gaf een ruimere pot de plant weer lucht en groeide verder.

Ongeveer 4 maanden geleden zagen wij tijdens het water geven een verdikking midden in de plant. Dat was het prille begin van de bloem. Eindelijk!

Ananas uit eigen tuin

In de laatste 4 maanden groeide de bloem, met een mooie paars-rode kleur, uit tot een volwaardige vrucht. Gisteren is de vrucht geoogst, weegt precies 1 kilo, en koel weggelegd.

De ananasbloem is bijna uitgebloeid Een echte ananas

Vandaag dan eindelijk het proefmoment: de moederplant heeft haar smaak keurig doorgegeven aan haar jonge kroost. Sappig en heerlijk zoet. Een genot uit eigen tuin!

Tot slot een recept voor een heerlijke zomerse Ananas smoothie

Voor 1 persoon;

150 ml melk
50 ml yoghurt
75 gram ananas

Doe alles in een maatbeker of blender en mix totdat alles goed gemengd is.

Schenk het in een glas en genieten maar!

Geschreven : 16 augustus 2020